Tisíce Kč jen za procházku. Chorvati v létě pořádně přitlačí

13.05.2024 8:44 | Analýza

Chystáte se letos v létě do Chorvatska? Pak si připravte nemalý finanční obnos i v případě, že budete chtít trávit čas pouze v přírodě. Na rozdíl od mnoha evropských zemí totiž v Chorvatsku musejí lidé platit vstupné, i pokud se chystají vyrazit za turistikou do národních parků. A Chorvati pořádně přitlačí. Kolem 2750 korun vyjde rodinu tvořenou dvěma dospělými a dětmi v létě jednodenní vstupenka na Plitvická jezera. A národní park Krka není ani o korunu levnější. Jen za procházku v národních parcích tak turisté během dovolené v Chorvatsku zaplatí tisíce korun.

Tisíce Kč jen za procházku. Chorvati v létě pořádně přitlačí
Foto: Repro Youtube
Popisek: Pláž v Chorvatsku - ilustrační foto

Anketa

Pakliže by se našel spolehlivý právní nástroj, měli by ukrajinští bojeschopní muži být vráceni na Ukrajinu?

51%
44%
hlasovalo: 11446 lidí
Kempování ve stanu, v autě či karavanu, vyhýbání se velkým městům a upřednostnění přírodních krás bývá v řadě evropských zemích recept, jak vidět častokrát ta nejhezčí místa za málo peněz. O Chorvatsku však nic takového neplatí, a pokud se v této Čechy oblíbené letní destinaci rozhodnete pro rekreaci spojenou s turistikou, musíte být připraveni na to, že se na mnoha místech značně „plácnete přes kapsu“.

Kdo se chystá letos do Chorvatska poprvé, musí se připravit na to, že se v tomto státě na východním pobřeží Jadranského moře platí i za vstup k přírodním krásám, a neexistuje tak možnost, že by se mohli turisté svobodně procházet po národních parcích zadarmo, jak je to zvykem v Česku, Německu, na Slovensku, Skandinávii i v mnoha zemích západní Evropy. Každý turista, který se těší, že spatří nádhernou přírodu, v níž se natáčel legendární Vinnetou, se tak musí připravit na to, že nepůjde o bezplatnou podívanou.

A ten, kdo se vrací a již dávno ví, že se v Chorvatsku platí i za možnost vidět mnohé přírodní krásy, pak možná bude žasnout nad tím, kolik do nich aktuálně stojí vstupenka. Nejde totiž o žádné symbolické vstupné, jak jej známe například v podobě vstupného do polského Krkonošského národního parku, kde turisté platí v přepočtu přibližně 50 korun za celodenní vstup, což by se dalo označit za částku, která je pochopitelná, vzhledem k tomu, že údržba turistických cest a péče o přírodní bohatství není zadarmo.

Nejslavnější a také největší a nejnavštěvovanější chorvatský národní park Plitvická jezera oproti tomu dokáže „provětrat“ rodinný rozpočet, jelikož jednodenní vstupné pro dospělého do něj v letní sezóně od 1. června do 30. září vyjde na 40 eur, což je téměř rovných 1000 korun. Aby se tak mohla na Plitvická jezera podívat rodina složená ze dvou dospělých a dvou dětí ve věku mezi 7 až 18 lety (které stojí vstup 15 eur), musí u pokladny při vstupu zanechat 110 eur. Kolem 2750 korun je tady rázem pryč.

A i přestože dáte přes 100 eur jen za vstup, musíte počítat rovněž s tím, že zadarmo nebude ani parkování, pokud se k parku vydáte autem. Jedno euro vás bude stát každá hodina ještě na parkovném, mezitím, co se budete kochat jezery, vodopády a jeskyněmi.

V případě, že si hodláte Plitvická jezera důkladně projít, vhod vám přijde – vedle dvoudenní vstupenky za 60 eur pro jednoho dospělého – také ubytování na místě. Pokud nechcete žádný luxus a vystačíte si s tříhvězdičkovým hotelem Jezero u vstupu do národního parku, počítejte s nejlevnější cenovkou 256 eur za noc pro 2 dospělé (6380 korun), případně 280 eur (necelých 7 tisíc korun), která však již zahrnuje i vstup do národního parku.

Asi těžko počítat s tím, že by někdo jel do Chorvatska pouze za Plitvickými jezery a pokud už je tak blízko národní park Krka, známý především svými vodopády, byla by škoda nevidět i ten. Jak už je však v Chorvatsku zvykem – zadarmo to opět nebude.

Národní park Krka v sezóně vyjde totožně na 40 eur (1 tisíc korun), případně na 20 eur (500 korun) s omezeným vstupem jen do části lokalit. Děti od 7 do 18 let zde platí 15 eur. V případě vstupu do celého parku tak zde rodina nechá opět 110 eur. V případě, že si během dovolené v Chorvatsku rodina zajede do těchto dvou parků, rázem je o 5500 korun lehčí. A to se jedná pouze o vstupy bez parkovného, ubytování a občerstvení.

Existují také levnější národní parky – například NP Paklenica již vyjde na 10 eur na den (250 korun) dospělého a 5 eur (125 korun) dítě. Pokud si však stanovíte za cíl rodinné dovolené poznávat přírodní krásy a navštívíte takovýchto míst několik, pak musíte počítat s tím, že je Chorvatsko zemí, kde neplatí, že by se dalo v přírodě ušetřit. Tisíce korun v této zemi turisté zanechají i bez započtení ceny za využití jediného hotelu či restaurace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nejen cestovatelé si opět připlatí, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseFilipes , 13.05.2024 12:25:38
Připlatíme si všichni a na všechno. On ten bankrot nesplatitelně zadlužených zemí Západu není žádná chiméra, jak tvrdí beznadějně zamilovaní do amerického snu a politické loutky Západu, ale poměrně blízká budoucnost. Nosatí majitelé Západu totiž spoléhali na vykradení Ruska jako na hotovou věc a ono se to zase nepovedlo. Pro země bývalého východního bloku, které se naivně přidaly k zadluženému a pozlátkovému Západu a tím se staly jeho novodobými koloniemi, to platí dvojnásob.

|  16 |  0

Další články z rubriky

Ochrankáři, co našli kokain, ve sněmovně skončili. Ani zrnko pravdy, zuřila Pekarová

13:14 Ochrankáři, co našli kokain, ve sněmovně skončili. Ani zrnko pravdy, zuřila Pekarová

Kdo je favoritem evropských voleb? A jak ovlivňuje Poslaneckou sněmovnu kokainová kauza? V Partii Te…