MUDr. Zdeněk Hřib

  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • 1. nám. primátora hl. m. Prahy
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.05.2024 16:17:00

Věděli jste, že je pražské metro jedno z nejhezčích na světě?

Věděli jste, že je pražské metro jedno z nejhezčích na světě?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pražskému metru.

 Věděli jste, že je pražské metro jedno z nejhezčích na světě?

Linka metra A se před lety dokonce umístila na předních místech v žebříčku CNN. Mezinárodní věhlas si získala svým vypouklým nebo naopak vydutým obkladům z eloxovaného hliníku od Jaroslava Otruby (dopraváci jim slangově říkají prsa a antiprsa)

Nejde ale jen o unikátní tvar obkladů. Každá stanice má zároveň svoji jedinečnou barevnost, díky které je jasně rozpoznatelná. Říká se, že třeba stanice Staroměstská symbolizuje svou červenou barvou popravu 27 českých pánů. Základní jednotící barevnou linkou všech stanic je pak zlatavá champagne.

Metro je ale také největší pražskou veřejnou galerií, ve které na každém kroku narazíte na pozoruhodná umělecká díla.

Nerezová plastika Soukolí na Palmovce z roku 1987 například připomíná průmyslovou minulost Libně, nástěnný reliéf ze sekaného a tryskaného hořického pískovce ve stanici Kačerov zase podtrhuje prostorově velkorysý vstupní prostor vestibulu.

V metru najdete ale i různé mozaiky, vitráže nebo zajímavé designové prvky jako třeba osvětlovací tělesa na Karlově náměstí.

S rozvojem výtvarné kvality pražského metra ale pokračujeme i v současnosti. Vrátili jsme zašlý lesk stanici Jiřího z Poděbrad nebo vysoutěžili návrh na nové světelné dílo ve stanici Florenc.

V soutěži jsme vybrali také novou podobu stanice metra Českomoravská, která bude nově s odkazem na tradici využití skla na lince B obložená sklem s bublinkovou texturou.

Výtvarnou soutěží jsme samozřejmě vybrali i podobu nových stanic metra D. Aby bylo metro i nadále nejen užitečným dopravním systémem, ale také výkladní skříní města!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama