Kroměříž: Přesun pečovatelské služby pod sociální služby přinesl pozitivní změny

06.05.2024 16:14 | Tisková zpráva

Pečovatelská služba Kroměříž je od letošního roku součástí příspěvkové organizace města Sociální služby města Kroměříže (SSKM). Ta poskytuje službu pod názvem CURARE. Od ledna se tak díky postupným změnám rozšířil rozsah služeb, zvýšil se počet pracovníků, kteří jsou klientům k dispozici, a přibylo detašované pracoviště v Morkovicích, čímž se služba rozšířila do lokality, kde je o ni velký zájem.

Kroměříž: Přesun pečovatelské služby pod sociální služby přinesl pozitivní změny
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Ukázalo se, že zařazení pečovatelské služby pod Sociální služby města Kroměříže bylo správnou cestou. Ekonomické a personální změny přinesly zefektivnění a zkvalitnění služeb, což oceňují klienti i zaměstnanci,“ hodnotí změnu místostarosta Pavel Motyčka, který má na radnici sociální problematiku na starost.

Město Kroměříž se na provozu pečovatelské služby podílí stejnou částkou ze svého rozpočtu jako doposud. Díky organizačním změnám však nyní služba CURARE ve srovnání s předchozími lety nabízí o dva a půl pracovního úvazku v přímé péči o klienty více. Z toho půl úvazku platí Zlínský kraj a další dva úvazky se hradí z peněz ušetřených na provozních nákladech, například využitím jednotných IT systémů, centrální organizací nákupů služeb anebo získáním dotačních příspěvků od obcí, do kterých služba za svými klienty zajíždí.

Anketa

Prospěla by české demokracii korespondenční volba občanů ze zahraničí?

hlasovalo: 26135 lidí

Pečovatelská služba CURARE je registrovanou sociální službou, poskytovanou v terénní a ambulantní formě v přirozeném prostředí klienta, u něho doma nebo v prostředí, kde je o něj pečováno. „Posláním pečovatelské služby CURARE je pečovat a pomáhat, zajistit takovou míru podpory klientům, která povede k jejich samostatnému a důstojnému životu. Cílem je umožnit těm, kteří mají sníženou soběstačnost, co nejdéle zůstat ve svém přirozeném prostředí, žít život v co největší možné míře obdobný životu svých vrstevníků a zachovat si svůj způsob života. Služba se soustředí také na podporu a pomoc osobám pečujícím. Tak, aby mohly nadále pokračovat ve svých zaměstnáních a mít čas a prostor také pro své potřeby a zájmy,“ upřesnila ředitelka SSKM Dagmar Klučková.

Pracovníci pečovatelské služby CURARE se zaměřují na úkony, jako jsou pomoc a podpora při podávání jídla a pití a zajištění, případně dovozu stravy, při osobní hygieně, při zajištění chodu, domácnosti, zajišťují klientům nákupy a pochůzky, praní a žehlení prádla, doprovod při návštěvách úřadů, lékaře či školy. Terénní pečovatelská služba je lidem k dispozici každý den od 6 do 22 hodin včetně víkendů a svátků.

Kromě terénních služeb pečovatelská služba klientům nabízí i bezbariérová střediska osobní hygieny v Kroměříži a v Tlumačově. Využívají je hlavně uživatelé, kteří nemají přizpůsobeny podmínky pro zajištění hygieny v domácím prostředí. Pečovatelská služba CURAE sídlí v Nitranské ulici. Její činnost je financována z dotací od ministerstva práce a sociálních věcí, Zlínského kraje, města Kroměříže a jiných obcí a také úhradami od klientů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

20:27 Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

Úsporu elektrické energie až o 90 % přinese městu Litoměřice projekt „Obnova soustavy veřejného osvě…