Lesy ČR letos upřednostní přirozenou obnovu porostů na historicky největší ploše

06.05.2024 13:21 | Tisková zpráva

Po zvládnutí kůrovcové kalamity pokračují Lesy České republiky v obnově porostů, letos na čtrnácti tisících hektarech. S výsadbou téměř 56 milionů sazenic, z toho 37 milionů listnáčů, se začalo už počátkem března. Na rekordních 30 procentech obnovované plochy letos lesníci upřednostní přirozeně vzešlé semenáčky.

Lesy ČR letos upřednostní přirozenou obnovu porostů na historicky největší ploše
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

S koncem kalamity výrazně klesl objem kůrovcových těžeb. Většina pasek je už zalesněná. V letech 2019 až 2023 vysadily Lesy České republiky 381 milionů sazenic, z toho 253 milionů listnáčů. Podnik v daném období zalesnil 88 tisíc hektarů a obnovil tak i hydrickou funkci lesa, který na této ploše zadrží až jedenáct a půl milionu metrů krychlových vody.

Anketa

Prospěla by české demokracii korespondenční volba občanů ze zahraničí?

hlasovalo: 26077 lidí

Na 23 až 27 procentech lesníci upřednostňovali přirozenou obnovu porostů ze semen a plodů mateřských stromů. „Letos ponecháme přírodě 30 procent, tedy nejvíc v historii podniku,“ řekl Dalibor Šafařík, generální ředitel Lesů ČR.

Díky teplému počasí začaly letošní pěstební práce o měsíc dřív než v jiných letech, tedy už počátkem března. V zemi je aktuálně 33 milionů sazenic. „Největší plochu letos obnovíme na jižní Moravě, Vysočině a v severních Čechách,“ uvedl Šafařík.

Lesy České republiky dbají při obnově porostů na druhovou pestrost. Podle podmínek konkrétního stanoviště vždy volí směs dřevin. „Nejvíce sázíme buk, dub, javor, borovici, smrk a jedli. Dřeviny kombinujeme tak, abychom zajistili kvalitu, odolnost i produkční udržitelnost lesů,“ dodal generální ředitel Šafařík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Doktorandů je nejméně za posledních dvacet let

20:48 Český statistický úřad: Doktorandů je nejméně za posledních dvacet let

Na vysokých školách v Česku se v roce 2023 vzdělávalo 308,6 tisíc studentů, z nichž téměř pětinu tvo…